Πολλοί φίλοι του GalenicPharmacy.gr θέλουν να μάθουν για τα διάφορα είδη σόδας που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Πράγματι υπάρχουν πολλές πρώτες ύλες και προϊόντα με τα ονόματα ''σόδα'', ''ποτάσσα'', ''αμμωνία'' που μπερδεύουν τους καταναλωτές.

Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε τάξη, γιατί κάθε ένα απο τα προϊόντα αυτά προορίζεται για διαφορετική χρήση και είναι καλό να ξέρουμε τι είναι το κάθε ένα και πώς να το ζητήσουμε. 


Σόδα (ποτό)

Γνωστή και σαν ανθρακούχο νερό. Πίνεται ως αναψυκτικό αλλά και ως χωνευτικό μετα το φαγητό ή σε κοτκέϊλ ποτών.


Υδροξείδιο του νατρίου( ΝαΟΗ)

Είναι γνωστό και με το όνομα καυστική σόδα. Το υδατικό διάλυμα του ονομάζεται καυστικό νάτριο. (ΠΡΟΣΟΧΗ για την διάλυση του σε νερό βλέπετε τη συνταγή παρασκευής σαπουνιού στο galenicpharmacy.gr)


Ανθρακικό νάτριο (Να2CO3)

Είναι γνωσστό και με τα ονόματα σόδα πλύσεως (washing soda) η σόδα πλυντηρίου ή σόδα ή τέφρα σόδας (soda ash).


Όξινο ανθρακικό νάτριο (ΝαΗCO3)

Είναι γνωστό και με τα ονόματα σόδα φαρμακείου ή ιατρική σόδα ή μαγειρική σόδα (baking soda) ή διττανθρακική σόδα ή Sodium bicarbonate.


Υδροξείδιο του καλίου (ΚΟΗ)

Είναι γνωστό και με το όνομα καυστική ποτάσσα. Το υδατικό του διάλυμα  ονομάζεται καυστικό κάλιο. Χρησιμοποιείται προς παρασκευή μαλακών σαπουνιών.


Ουδέτερο ανθρακικό κάλιο (Κ2CO3)

Είναι γνωστό με το όνομα ποτάσσα. Υπάρχει σε σημαντικά ποσά στη τέφρα των καυσόξυλων. Παλαιότερα χρησιμοποιούταν για την πλύση των εσωρούχων ( αλυσίβα).


Αμμωνία (ΝΗ3)

Είναι ένα αέριο.


Διάλυμα αμμωνίας πυκνό

Πρόκειται για υδατικό διάλυμα που περιέχει αμμωνία σε ποσοστό 25%. Έτσι έρχεται η αμμωνία στο εμπόριο.


Διάλυμα αμμωνίας αραιό

Πρόκειται για υδατικό διάλυμα που περιέχει αμμωνία σε ποσοστό 10%. Αυτό είναι το προϊόν που χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπίσουμε τα τσιμπήματα απο τα κουνούπια.


Ανθρακικό αμμώνιο (ΝΗ4)2 CO3

Αυτό είναι το προϊόν που οι νοικοκυρές ζητάνε απο τα φαρμακεία σαν ''αμμωνία'', για να το χρησιμοποιήσουν στη ζαχαροπλαστική. 


Οξινό ανθρακικό αμμώνιο (ΝΗ4ΗCO3)


Όξινο τρυγικό κάλιο

Γνωστό και ως κρεμόριο ή κρεμοτάρταρο ή creme tartar. Θα το συναντήσουμε σε παλιές συνταγιές ζαχαροπλαστικής. Χρησιμοποιείται άλλοτε μόνο του και άλλοτε με μείγμα με όξινο ανθρακικό νάτριο. Το μείγμα αυτό είναι το γνωστό baking powder.